18.2.13

Girona acull la flor i nata de la cuina
Que la cuina catalana travessa una època d’esplendor és un fet. Ho reconeixen gastrònoms i bocafins d’arreu del món i ens ho comencem a creure nosaltres mateixos. Perquè sigui així han hagut de passar anys, però a força de cuiners fent de rodamóns i de teixir una oferta de restaurants de molt bon nivell escampats per tot Catalunya ens hem acabat situant al capdavant. Per bé que el reconeixement s’associï sovint a l’existència dels grans noms de la nostra cuina amb el lideratge de Ferran Adrià i el nivell de màxima excel3lència dels germans Roca i Carme Ruscalleda, tot seguit, representant les marques d’èxit més preuades, la realitat de la cuina catalana, com la del propi país és bastant més complexa, plural, diversa i rica.

Probablement la clau de la bonança radiqui, més enllà del fenomen de la moda, en la transició operada sense ruptures ni cataclismes a cavall de tres generacions. Una evolució que ha permès, en una societat oberta i permeable i amant dels canvis, una perfecta convivència de models de cuina que van de la tradició i el classicisme a la creativitat més avantguardista passant per l’assimilació de productes, tècniques i plats de cuines llunyanes, possiblement una de les grandeses de la nostra cuina.

Per mostra el botó del programa d’activitats que proposa el Fòrum Gastronòmic de Girona aquests propers 24, 25 i 26 de febrer. El Fòrum, esdeveniment pioner a Europa, és la cita dels amants de la gastronomia i el pal de paller de la cuina catalana. El focus de les mirades dels cuiners que hi actuaran aquest 2013 és la Terra, un tema vell com la humanitat que ha esdevingut el gran paradigma dels nostres temps. Al voltant d’aquest centre giraran la major part de ponències i tallers de cuineres i cuiners. Les propostes són tan diverses que van de l’ecologia radical (Isma Prados, No, no, no), a l’arrel pagesa (Oriol Rovira, Els Casals), al km0 (Artur Martínez, Capritx), a les que vénen del mar (Oriol Castro, Compartir, Albert Raurich, Dos Palillos), a la cuina refinada de la pròpia terra (Nandu Jubany, Can Jubany, Fina Puigdevall, Les Cols), o les que parlen de productes mítics com la tòfona apel·lant els productes locals (Víctor Trochi, Les Magnòlies, Víctor Quintillà, Lluerna). I en perfecta convivència, una selecció d’altres grans cuiners com Carles Abellan (Comerç 24), Jordi Cruz (Àbac), Sergio i Javier Torres (Dos Cielos), Paco Pérez (Miramar) i Carme Ruscalleda amb Raül Balam i Jerôme Quibeuf (Sant Pau).

L’aperitiu l’hauran ofert els cinc joves nominats a Cuiners de l’Any (Antonio Romero, Suculent, Albert Marimon, La Cava, Mandu Gimeno, Bohèmic, Àlex Sunyer, Mil921 i Jordi Garrido, Mas de Torrent). La cirereta la posaran uns amfitrions de luxe: Josep, Joan i Jordi Roca (Celler de Can Roca) que oferiran un sessió històrica explicant el seu “Somni”, el nom del llibre i del projecte que estrenaran aquesta primavera i del qual en desvetllaran els secrets.

Que ningú en dubti, la cuina catalana gaudeix d’un esplèndid moment de forma i, malgrat les dificultats del moment, avança amb un coratge i una dignitat admirables. A prova de foc.

(publicat a Osona.com)

2 comentarios:

starbase dijo...

En gaudirem segur, i a banda també és un punt de trobada per a molts que hi coincidim cada dos anys :)

Pingue dijo...

Me alegro de que hayáis tenido en cuenta a Víctor Quintillà. Por él y por la "última cena" de Marcelo, también. Suerte con el empeño.
Un saludo
Roberto