Ha mort Joan Milà. Un accident de trànsit li ha segat la vida quan tornava del Somontano, del celler Idrias, un dels molts que assessorava. Milà feia de wine maker, com ell es denominava. La seva trajectòria professional en el món de l'enologia deixa enrera una llarguíssima llista de remarcables actuacions. Creador dels vins de Mas Comtal, el celler familiar, Joan Milà ha deixat l'empremta del seu immens saber enològic en vins repartits per tota la geografia espanyola, d'Extremadura al Somontano, de l'Empordà al Priorat, de la Terra Alta a Alella, dels Costers del Segre al seu Penedès natal. Pare de moltes criatures víniques, va donar a llum, entre altres la vinificació en rosat de vins de merlot i va crear avant la page els negres més bordelesos del Penedès contemporani.
Les trobades amb Joan Milà, ja fossin a peu de vinya o de celler, en funció docent i acadèmica, exercint de tastador al Fòrum del Vi o a taula, duen imprès el record llarg i plàcid que destil·len els homes savis. Recordo com si fos ara les llargues sobretaules a la Rectoria d'Orís, a principis dels 90. Milà, home de bon beure, mai no tenia pressa, ni deia prou. Sempre estava a punt per compartir-ne una altra, mantenint la tertúlia viva, transmeten ensenyances a dojo.
La mort, sempre tan injusta, tan incomprensible, tan cruel.
(ps. encara que parlar de mort quan a Haití els morts es compten per milers pugui semblar derisori)
No hay comentarios:
Publicar un comentario