9.3.12

Un be negre amb potes rosses



Els que es dediquen professionalment a l’alta política estan en hores baixes. El prestigi social de l’estament ha tocat fons i les prebendes i privilegis de què gaudien en altres èpoques ara van escassos. Per acabar-ho d’adobar, de tant en tant es destapen, aquí o allà, afers obscurs que van des dels que han posat la mà a la caixa fins a tripijocs a petita escala que només fan que projectar l’ombra del dubte sobre els administradors dels béns col·lectius. Tot plegat no fa més que agreujar la crisi de confiança envers la classe política, escampant encara més el desencís o la indignació.
Ara bé, quan qui defrauda la cosa pública és el veí, qui enganya és el botiguer o qui dóna gat per llebre és l’hostaler, ens arronsem d’espatlles o mirem cap a una altra banda, caragirats que som. Els murris estan ben vistos. La frontera que separa la murrieria del frau, de fet, és molt prima. Se’n queixen, sense anar més lluny, pastors i ramaders al Ripollès -que tenen un paper cabdal en el manteniment del territori- farts de veure aparadors de carnisseries i cartes de restaurants oferint carn de xai com si fos del país quan, en realitat, ha vingut de Toledo, Nova Zelanda, Austràlia o la Patagònia. Però tampoc aquí es pot posar tothom al mateix sac. Hi ha carnissers i cuiners que s’estimen l’ofici i la terra, que saben que l’engany és pa per avui i gana per demà. I trien les millors viandes.

(publicat al 9 Nou, 9/3/12)

No hay comentarios: