Aquest 6 de desembre s'ha estrenat, prèvia presentació a Ullastret el dia 3, el primer mercat de Món Empordà. Ha estat a Rupià, on hi serà cada primer dissabte de mes; completaran la roda, els altres dissabtes, Corçà, Ullastret i Parlavà, tots pobles del Baix Empordà. El projecte és altament esperançador, engrescador, modèlic, únic al país. Representa la realització d'un somni d'un grup de persones convençudes que hi ha canvis possibles al món, partint dels elements locals, dels factors quotidians, de la producció i el consum. Amb tals preceptes van crear Món Empordà, un "mercat setmanal de productes i serveis locals, ecològics i de qualitat". Un mercat d'intercanvi directe entre productor i consumidor, a l'estil dels Mercats de la terra propiciats per Slow Food, que aplega productors que compleixin escrupolosament els requisits d'origen provat, preferentment de l'Empordà, prioritàriament ecològic.
Petites grans obres com Món Empordà només existeixen i perviuen per la claredat i fermesa d'idees, primer, i la perseverança i rigor en l'aplicació, després, dels que les han creat. De persones, com Lola Puig, que des de la cuina professional (El Fort, Ullastret) han dut a terme un procès de reflexió i presa de conciència, i l'han sabut encomanar, escampar i fer quallar. Em sento feliç que iniciatives com Món Empordà reeixeixin, doncs fa anys que predico que la cuina sense pagesos té els peus de fang i està condenada a submetre's a la uniformitat anaorredora dels dictats globals, a desaparèixer, vaja.
Aquest dissabte a Rupià, 16 productors han obert un nou rebost de l'Empordà, bo, just i real, que situa la comarca al món dels mercats, els llocs naturals de transaccions, "on poder parlar, compartir, intercanviar coneixement". El mercat, l'espai de pau de la humanitat. Espais on el consumidor adquireix categoria de coproductor, com els ha definit Carlo Petrini (president de Slow Food). L'objectiu és de superar aviat la vintena. Tots molt triats, amb productes d'excel·lència. Ja sigui el pa de vells cereals ecològics, d'en Raimon i l'Antigona (Pa i Figues, Sant Feliu de Guíxols), les fruites i verdures de l'Alba Falgàs (quin llamp d'enciams!), o els xais de llet i la llet fresca o en iogurt -premi Innofòrum al Fòrum Gastronòmic Girona'07- de Mas Marcè (Siurana d'Empordà). Que visqui la terra i llarga vida a Món Empordà!
2 comentarios:
Sí senyor!!! amb iniciatives d'aquestes anem bé. Una onada i de les grosses per als qui han fet posible aquests mercats.
Ara és qüestió, Valentí, que l'experiència de l'Empordà faci taca d'oli i es generin arreu iniciatives semblants. I que poguem separar, d'una vegada, el gra de la palla..
Publicar un comentario