13.3.09
S'acaba la tòfona
La temporada de la tòfona toca pirandó. Coincideixen cuiners i bocafins a reconèixer que ha estat un bon any; més els costa d’admetre-ho als tofonaires, avesats com estan a les males anyades, fruit de clima advers i de mals endèmics dels nostres temps com ho són la pol·lució de la terra i el furtivisme. Sigui com sigui, l’hivern ha permès gaudir de tòfona de qualitat remarcable a uns preus sostinguts i moderats, malgrat que l’efecte psicològic de la crisi l’hagi situat entre els productes prescindibles, repercutint-ne negativament el consum. I és clar, quan val maldades més que mai tothom s’espavila. Hi ha qui ho fa recorrent a la picaresca o a l’engany, i qui sap optimitzar recursos i desenvolupar noves vies amb audàcia i enginy. Això és, justament, el que alguns proposàvem al sector i a les autoritats del ram ja fa uns quants anys. Que s’apostés per la truficultura com a activitat agrícola complementària a la recol·lecció silvestre. Semblava pecat. Mentrestant, com abans a la Provença francesa, ho han fet a Navarra, a Osca (a la Franja), a Sòria i a tants altres llocs de l’Estat, i d’allí provenen sovint tòfones que acaben a les taules osonenques. Anem tard. Iniciatives com la de l’Ajuntament de Centelles, organitzant un mercat de la tòfona, resulten encomiables. A Vic ho havien provat i els va faltar fe. Si no ens espavilem, aviat tindrem un nom sense cosa. Un altre.
Publicat a El 9 nou Divendres 13 de març
Suscribirse a:
Enviar comentarios (Atom)
2 comentarios:
Esperemos que no sea así y la trufa sea un buen recurso para el desarrollo del mundo rural.
Pep, otra cosa que he de agradeceros al Fórum: haber conocido a Fernando "el trufero" y ya no sólo disfrutar de su taller junto a Fermi Puig, también que con Fernando, esa mañana, fui a por trufas camino de Olot.
Un saludo
Roberto
Roberto, considérate afortunado de haber podido salir con Fernando al bosque a por trufas. Es un privilegio.
Por lo que se refiere a la sesión, seguiremos programándola en el Fòrum, como hacemos desde 1999, mientras queden trufas...
Otro bien escaso que nos estamos cargando. Por ello apuesto por la truficultura.
un saludo
pep
Publicar un comentario