26.11.09

Pluja d'estrelles en any de sequera

Evito donar aquí la llista completa dels noues estrellats per la Guia Michelin España 2010, la podeu trobar a www.forumgastronomic.com. Un parell de reflexions, això sí sobre la importancia d’aquest moment.
La primera, la innegable hegemonia que segueix tenint la Michelin en el sector. Cada any hem d’escoltar la mateixa cançó de l’enfadós. Que si la michelin està caducada, que els seus criteris són d’una altra època i que respon als dictats dels francesos. Probablement tot sigui cert. I què? El fet és que els cuiners esperen amb candaletes el moment, per veure si han estat agraciats per la primera molts, la segona pocs i la tercera els més escollits. En fan festa grossa i ho celebren. Els satisfà pel reconeixement a la feina, pel prestigi social i per l’empenta al negoci.
La segona, la doble moral que exhibeixen alguns en aquestes situacions. Són els que ara es desviuen per conèixer el veredicte abans que ningú i oferir-lo en exclusiva, els que malden per sortir a la foto al costat dels afortunats i que d’aquí uns mesos renegaran d’aquest moment, perquè el poder gastronòmic se situarà en el pol anglosaxó. Llavors diran que sort n’hi ha de la llista dels cinquanta principals i aprofitaran per dir que aquest sí que ho és de just de rànquing i no el de les estrelles.
El moment de la nostra gastronomia mereix reconeixements més amplis. Les estrelles donades es queden curtes. La Michelin és gasiva en reconeixements, però, ens agradi o no, marca l'agenda.
Fi al cap, som humans i un restaurant és un negoci. O sigui que del que es tracta avui és desitjar als afortunats que visquin intensament aquest moment de felicitat i que l’estrella els doni una empenta –més necessària que mai- que es reflecteixi positivament en el compte de resultats.
Felicitats, doncs, a tots els nous estrellats.

2 comentarios:

Juan Luis dijo...

Totalment d’acord Pau, molta critica però marca la línia en aquest semestre, desprès vindrà la Pelegrini. El màxim que podem fer es pressionar, pressionar per tenir més reconeixement, perquè ens queda curt, la veritat.

Pep Palau dijo...

Totalment d'acord José Luís. Pressionar, però sobretot tenir prou criteri i anar creant altres referents per no dependre de guies i rànquings d'interessos llunyans.