21.5.10

Cuiners que aposten per la cultura gastronòmica

Sembla que d'una vegada per totes superarem el debat sobre la conveniència o utilitat dels congressos gastronòmics. Sempre m'ha semblat un debat estèril i poc útil. Des que vam crear el Fòrum Gastronòmic a Vic al 1999, han sorgit múltiples iniciatives inspirades en el nostre model. Algunes plenament consolidades, d'altres intentant-ho, i unes quantes que no han sobreviscut (l'intent de plagi del fòrum vic, Toulouse, etc). Res que no passi en altres camps de l'oferta gastronòmica: hi ha restaurants centenaris i d'altres que obren i no se'n surten. El debat, per tant, no és aquest. El temps passa i el mercat tria. Una altra cosa seria debatre si caldria o no dir-ne congressos als diferents esdeveniments gastronòmics.
Hi ha, però, en aquest pas evolutiu del temps, nous fenomnens que s'incorporen. I sumen en la mateixa direcció: la de promoure la cultura gastronòmica. Diverses iniciatives de cuiners abunden en aquest sentit i ens donen la raó. Andoni L.Aduriz organitzant Diálogos de Cocina, Santi Santamaria amb cursos temàtics al seu restaurant (per cert, manllevant el nom encunyat per Aduriz), Nandu Jubany organitzant en un dels seus espais trobades amb experts, o Olivier Roellinger que organitza del 22 al 24 de maig a casa seva, a Bretanya, unes jornades de cuines, mar i lletres, que tenen tots els ingredients de la seducció gastronòmica: Michel Bras, Erik Orsenna, Claude Villiers, Elisabeth Vallet, ...
Podrem seguir debatent tant com vulgueu -de si la cuina és art o cultura, o...-, però aquest moviment denota un bon moment de salut per la cultura gastronòmica.

2 comentarios:

starbase dijo...

Personalment trobo la cultura gastronòmica en un moment excel.lent si ens ho mirem amb perspectiva històrica.

Després podem posar el zoom i el macro en aspectes concrets i pensar si fa deu anys estàvem millor, o si hi ha algunes de les coses que fem ara que estaràn d'aquí a deu anys.

Jo al Fòrum Gastron. de Girona vaig xal.lar com un condemnat i és una de les millors experiències que recordo dins del meu reduit món gastronòmic. Em va servir per aprendre molt, per emocionar-me molt, per coneixer gent molt i molt maca i per a sentir-me molt viu.

Així que espero amb il.lusió la propera edició.

Pep Palau dijo...

Tens raó, està en un moment excel·lent.
Estem preparant ja la propera edició del Fòrum de Girona i espero que xal·lis de nou.