10.9.10

Lliga’t a la terra!


Si pensen que estan davant una proclama de resistència l’encerten a mitges. Ho és en el sentit més pagès de l’expressió. La van encunyar a Santa Eulàlia de Ronçana, al Vallès, a principis d’estiu. Era el nom d’una fira de productors disposats a recuperar llavors antigues de varietats d’hortalisses en perill de desaparició. La trobada va engrescar tothom, fins al punt que es van emplaçar a una nova cita, aquesta vegada temàtica, al voltant del tomàquet. Així és com el passat dia 4 i el proper 18 celebren la Fira del Tomàquet.
Darrera la iniciativa, grans dosis d’altruisme i una manera d’entendre el territori. Al capdavant, el lideratge de l’incombustible Pep Salsetes, pagès i cuiner alhora, que ha dedicat mitja vida, com els savis d’abans, a recollir i conservar pacientment llavors de tomàquets antics i receptes de la tradició. I ara transmet el saber, com els mestres de veres. Saviesa amb sabor de tomàquets, de noms que són per sucar-hi pa: pometa, rosa “ple”, tres caires (de Rubí), cor de bou, tardà de Riells, Montserrat, rosa de penjar, ramellet, ‘palosanto’, etc. De quasi verds, de grocs, rosats i vermells roents, de textures diverses
Els pagesos d’Orís encara celebren el Mercat de la patata del bufet i a Taradell l’horticultura és una de les activitats programades per festejar l’Onze de setembre. I aquí i allà trobem un hortolà o un pagès que s’estimen la terra. Encara que no ho sembli, hi són.

No hay comentarios: