15.7.11

El formatger més jove de Catalunya


Els joves que, havent acabat els estudis, aspiren a trobar feina tenen al davant un panorama desolador. Les recents declaracions del Conseller Mena, afirmant que són molts els aturats que mai no tornaran a treballar ho corroboren. Hi ha un gruix considerable de joves que ni estudia ni treballa; duen penjat com un escarni la llufa dels “ni, ni”. Anys d’estudi en debades i títols que són paper mullat en el món de les grans finances són motius d’indignació.
Sempre hi ha, però, qui no es resigna i rema contra corrent maldant per fer-se un forat, obrint-se camí, construint un projecte, trescant per sobreviure practicant oficis més vells que anar a peu. Com és ara el de formatger. És el cas de l’Oriol Brugués, d’Espinelves, a les portes del Montseny. És el formatger més jove de Catalunya. Només té 21 anys i sempre ha treballat a pagès que és el que volia ser de gran. La seva dèria era tenir un ramat de cabres i viure del que li donessin. Cop de mà de la família i les té. Ell les cria, les pastura i les muny i de la llet en fa formatge. Elabora un mató de llibre, melós, franc i saborós. I un formatge fresc que n’és el pas següent, companyó d’amanides i llesques de pa torrat. El millor, però, encara ha d’arribar. Serà un formatge de llet crua, com pertoca als grans formatges. Artesà de veres, autodidacta de mena. Modèlic. Un cas per estudiar, cuidar i mimar. I uns formatges per fer xalar.

(publicat al 9 Nou) 

5 comentarios:

Anónimo dijo...

I té un pare genial!

starbase dijo...

Estaria bé saber com aconseguir aquests productes tan sucosos, melosos i ben xops d'estima per la feina.

Si és a Espinelves doncs a Espinelves -les coses bones tenen la seva feina- i si és a algun lloc més pixapí doncs més fàcil encara.
:)

Pep Palau dijo...

sí senyor, té un pare que ha estat al seu costat i l'ha animat i ajudat a tirar endavant el projecte. Com ha de ser!

Pep Palau dijo...

De moment, es poden comprar a la botiga Can Pahí d'Espinelves. També en ven a Sant Hilari. Es coneix com a 2formatge d'esponelves". Aviat començarà a etiquetar i a vendre, també, els madurats...que seran la joia.

vicent tur costa dijo...

com puc comprar el miner desde formentera balears vicenttur69@gmail.com