22.2.13

El cavall a taula


Mentre alguns prohoms de la política juguen a Mortadelo i Filemon, un escàndol agroalimentari sacseja, aquests darrers dies, Europa. Imatges actuals i fantasmes passats es confonen. La realitat supera la ficció. La prohibició de deixar circular carros per les carreteres de Romania ha empès els camperols a sacrificar massivament els cavalls que els tiraven. Des de la sortida dels escorxadors romanesos fins la fàbrica de plats congelats que l’empresa Spanghero té a Castelnaudary la carn recorregué un llarg periple a cavall d’un frau dissenyat i executat per especuladors sense escrúpols. Es tracta de la descoberta de carn cavall en menjars preparats. El problema no és, naturalment, la carn en sí mateixa, sinó l’estafa que suposa la presència de cavall en lasanyes l’ ingredient principal de les quals havia de ser carn de boví.
L’escàndol, doncs, no té res a veure amb la salut sinó amb la picaresca a gran escala. Però el mal ja està fet, estigmatitzar costa poc i sempre toca el rebre als més febles. Hi ha ramaders honestos com és el cas de l’Associació de criadors de poltre del Ripollès, amb Joan Moret al capdavant, que mitjançant l’activitat ramadera donen vida al territori, amplien el ventall d’aliments autòctons i els fomenten a la cuina. I, a més, innoven. Munyen les eugues i en venen la llet, xarrup de bon gust i píndola de salut.

(publicat a El 9 Nou)

No hay comentarios: