3.10.14

20 anys de patates

20 anys de patates

Orís, amb poc més de 200 habitants, pot presumir de dos fets ben poc comuns. D’una banda, el d’haver elegit l’alcalde més jove d’Osona (Arnau Basco, 26 anys) i, probablement, un dels que ho és més de tot Catalunya. De l’altra, el d’haver aconseguit que el Mercat de la Patata del Bufet, que tindrà lloc cada diumenge d’octubre a la Rectoria d’Orís, compleixi enguany els 20 anys de vida.
Ser jove i alcalde pot ser l’auguri d’una llarga carrera a la política municipal, per bé que perpetuar en el càrrec no n’hauria de ser l’objectiu. Durar en el temps, en canvi, és el que li dóna solidesa i solvència a un mercat de productes de pagès, demostrant així l’arrelament al territori i l’encert en el producte triat. El de la Patata del Bufet d’Orís, és, en aquest sentit, un mercat de pagès contemporani plenament consolidat. Va tenir el mèrit de ser pioner i avançat als temps: s’hi fa venda directa, de proximitat, d’un producte conreat al poble, es vetlla per la biodiversitat, recuperant una varietat autòctona i ajudant que el pagès visqui de la terra on viu, perquè sense pagesos no hi ha patates. Justament totes les virtuts que avui tant es valoren i són tendència al món.
La cosa, però, no acaba aquí. Perquè deixin-me que els digui que la patata del bufet, és la de textura més cremosa, de sabor més intens i millors aptituds culinàries. A més, aquest any han sortit uniformes i la collita ha estat excel•lent. En guardarem al rebost.

(publicat a El 9 Nou)
Fotografia: El 9 Nou

No hay comentarios: