6.7.08

Vells i nous pans bons

Parlar de pa és parlar d'un tema d'aquells que tothom hi entèn. Però la sabiduria que posseïm del pa no té res a veure amb la que creiem tenir del futbol o de la cuina -vegem sinó la incotinència verbal que ha agafat a tot ca i quitxo ran de la darrera polèmica. Del pa en sabem perquè ens guia una certa memòria del gust, decreixent en funció de l'edat dels records emmagatzemats allí, idealitzant a raó dels sentiments que conté fins arribar a la nostàlgia. El cas és que hem assistit a una davallada constant, fins arribar a una mena de caiguda imparable, d'elaboració de pa com el coneixíem per haver-ne menjat i força. De manera desigual a Galícia que a Catalunya, posem per cas, però tant a les ciutats com als pobles, seguint aquí o allà l'evolució decadent d'un ofici sense relleu generacional, el de forner. Em sembla, doncs, imperiós defensar que es mantinguin obertes i elaborant pa tradicional aquelles poques fleques que encara fan pa bo perquè el fan bé. I cito de memòria el forn d'en Sendo de Sant Boi de Lluçanès (Osona), el dels Hostalets d'en Bas (Garrotxa) i el de Rupià (Baix Empordà). I trobo lloable la labelització aconseguida a Galícia amb el Pan de Cea (i afegeixo: el nivell mitjà del pa a Galícia és remarcablement alt). I em sembla un clar símptoma d'esperança l'aparició de nous forners que no només fan bon pa i bé, com al Forn Turris (C/Aribau, Barcelona), sinó que a més el fan just com al Reykiavic (Doctor Dou, Ciutat Vella, Barcelona). Són exemples a seguir. Per encetar una llista que proposo alimentar entre tots. Que per pa no quedi!

11 comentarios:

LA TROBALLA dijo...

Jo vull alimentar la llista, com be proposes, amb la coca del mossèn que fan a Folgueroles, de la qual sempre he estat un bon seguidor.

La FornaL dels FerrerS Restaurant Hotel Rural**** dijo...

I a l'Alt Empordà, el pa de Terrades. El de barra i la coca. Diuen que és el millor pa de l'Alt Empordà.

Anónimo dijo...

A Barcelona hi ha uns quants forns que encara fan un pa ben digne. Ara bé, cal buscar-los i no pedre'ls la vista!
Alguns dels que més m'agraden són el Forn Fortino, a Travessera de Gràcia; el Forn Mistral, a la Ronda de Sant Antoni; i el Forn Boix, al carrer Xucla.

Massitet

Pep Palau dijo...

Tens raó, Esteve, la "coca del mossèn" de Folgueroles val molt pena, la conec. Anotada a la llista.

Pep Palau dijo...

Massitet, em comprometo a visitar els tres forns barcelonins que detalles i a tastar-ne els pans. Gràcies.

Pep Palau dijo...

tastarem el pa de barra i la coca de Terrades amb molt de gust. Gràcies!

Anónimo dijo...

Benvolguts Pep:
Avui t'escric un comentari per fer-te saber que hem inclòs al nostre bloc, Olleta de Verdures, un enllaç cal al teu.
Com ens agradaria tenir el teu vist-i-plau, si consideres que no és oportú que t'incloguem, ens ho dius i el treurem, val?

Moltes gràcies, pel bloc i pel teu temps!

Massitet

P.S.: Si proves els forns, ja em diràs que et semblen, val? Gràcies!

utopic dijo...

Gràcies Massitet. Endavant mab els enllaços, serà recíproc.
Provaré els forns i et dirè el qu``e.

Anónimo dijo...

Hola Pep!
Moltes gràcies per la reciprocitat! Aparèixer al teu bloc és tot un honor per nosaltres!

Massitet

La cuina vermella dijo...

Hola Pep,
al Vallès també hi tenim pa com déu mana, et deixem el reportatge que fèrem en el nostre bloc: http://lacuinavermella.blogspot.com/2008/06/albert-puig-cambras-passi-pel-pa.html
Salut i que vagi de gust!

Pep Palau dijo...

amics de La cuina vermella, gràcies per l'adreça de Vilanova. Hi aniré. Se m'acumula la (bona) feina. Felicitats pel reportatge des de l'brador de la fleca i pel blog.
salut!