17.12.10

Comprar, llençar, comprar

Un article que no es fa malbé és una tragèdia per als negocis”. La reflexió ve de lluny, s’anomena Obsolescència Programada i és l’argument del documental de l’alemanya Cosima Dannoritzer emès aquest dijous per TV3. Denuncia una pràctica generalitzada segons la qual, en els sectors més diversos, els fabricants s’esmeren per què els enginys que produeixen durin poc. Comprem tota mena de fòtils informàtics que en cosa de poc temps fan figa. A la que s’espatlla el vell, un de nou, que serà el model que els murris fabricants s’hagin encarregat de col·locar-nos a la nineta de l’ull, embadalint-nos amb les noves prestacions o servituds. Així, per més que anem curts de cabals, no ens podrem estar de canviar el mòbil per l’iPhone de darrera generació.

És un despropòsit amb totes les de la llei. D’una banda, gastem molt més per acabar tenint el mateix; de l’altra, generem muntanyes de residus. I per acabar-ho d’adobar, ens anem carregant un seguit d’oficis manuals –electricistes, llauners, manyans,...- que vivien de reparar objectes de consum, allargant-los la vida.

Comprar, llençar, comprar. Consum desfermat i muntanyes de deixalles. Economistes, científics i analistes diversos coincideixen a considerar insostenible aquest model i proposen girar la truita, doncs asseguren que no és pas consumint més que creixem més. Ni som més feliços.

(publicat a El 9 Nou)

2 comentarios:

fina dijo...

Aquesta recepta l'he posat en els meus blocs preferits**, amb els millors desitjos:
RECEPTA PER SER FELIÇ trobada en una postal de la botiga/degustació CAELUM de Barcelona.
Ingredients:
4 tassetes d’amor,
2 tassetes de lleialtat,
3 tassetes d’oblit d’un mateix
2 tassetes d’amistat
5 cullerades d’esperança
2 cullerades de tendresa
4 parts de fe
1 barrilet molt ple de riure.

S’agafa l’amor i la lleialtat i es barreja a fons amb la fe, s’afegeix tota la tendresa, bondat i comprensió, s’amaneix amb amistat i esperança i es condimenta amb alegria.
Tot seguit ho posem al forn amb rajos de sol.
Molt Bones Festes¡¡)

starbase dijo...

El que té obsolescencia programada és el funcionament econòmic que hem muntat. :(

Tot i això, et desitjo molt bon 2.011 i ENDAVANT LES ATXES!!