18.12.11

Escudella i carn d’olla

Ingredients:

Ossos d’espinada
1 Jarret de vedella
1 cua de xai
1 braó ½ gallina
1 orella de porc
1 morro de porc
Cansalada del coll
½ col
1 branca d’api
1 porro
2 cebes
2 pastanagues
1 nap
1 xirivia
4 patates
1 botifarra negra
100 g de cigrons en remull
Fideus i arròs

Per a la pilota
200 g de carn picada de vedella
200 g de carn picada de porc
1 ou
1 llesca de pa
Llet
All
Julivert
Sal i pebre
Farina

Elaboració
1. Netegeu bé totes les carns i flamegeu, si cal, potes i colls de la gallina. Poseu tots els ossos dins l’olla amb aigua freda. Quan arrenqui el bull aneu desescumant i traient les impureses que surin.
2. Al cap d’uns ¾ d’hora de bullir, afegiu-hi la gallina i al cap de mitja hora més la resta de carns i els cigrons. 3. Al cap de 2 hores des de l’inici de l’ebullició, afegiu-hi totes les verdures, excepte les patates. Saleu.
4. Mentrestant, prepareu la pilota, barrejant bé tots els ingredients. Un cop ben amassada, doneu-li forma allargassada i enfarineu-la per fora.
5. Transcorreguda una altra hora des que hi hem incorporat les verdures, retireu-ho del foc, traieu carns i verdures, coleu el caldo, poseu-lo altra vegada al foc i incorporeu-hi les patates. Quan estiguin a mig coure, poseu-hi la pilota i, ja quan falti poc, la botifarra negra. Comproveu el punt de sal i rectifiqueu si cal.
6. Poseu el caldo al foc i tireu-hi primer l’arròs i més tard els fideus.
7. Serviu primer l’escudella i després les verdures i les carns bones i preparades.

Trucs i variables
• Hi ha qui prescindeix del xai, qui hi posa menys porc, qui hi afegeix ossos de pernil, més gallina o ho fa amb pollastre. Va a gustos.
• Si l’ocasió s’ho mereix i la butxaca ho permet, podeu afegir tòfona a la pilota. • Si poseu mongetes en comptes de cigrons i n’aixafeu un grapat i les dissoleu dins el caldo, us quedarà una escudella més blanca.
• Perquè el caldo quedi blanc i amb gustet un punt ranci, poseu-hi sagí.
• Desestimeu la xirivia i l’api a l’hora de presentar les verdures a taula.
• L’arròs i fideus eren la pasta amb que es feia antigament; si ho preferiu, feu-hi galets i si teniu paciencia farciu-los, fan Nadal. Bon profit i bon Nadal!

1 comentario:

starbase dijo...

Serà sense tòfona la meva però igualment bona i reconfortant!! BON NADAL.