9.3.12

Cues de pansa per a la cuina catalana

Treballo en un sector molt donat als homenatges. Al món de la cuina s’eleven sovint futileses a categoria de virtut o es lloen banalment qualitats pròpies de l’ofici. Aquesta sacralització dels humans em fa respecte i m’angunieja. Altra cosa és la memòria. En recordar-se d’una persona perquè ens ha estès la mà sense tremolar, brindant-nos un suport generós, quan ens hem llençat a projectes innovadors, avançats i agosarats, és de gent agraïda. És el cas del reconeixement que han tingut recentment els d’Osona Cuina envers Miquel Codina pel paper determinant i valent que va jugar quan el grup era a les beceroles i es gestava el Fòrum Gastronòmic. Tot al contrari de la desmemòria exhibida dos dies abans al Palau de la Generalitat pels impulsors de la candidatura presentada a la Unesco per què declari la Cuina Catalana Patrimoni de la Humanitat, amb la remor de fons d’un III Congrés de Cuina Catalana, 20 anys després del segon. Dirigia l’acte el President, hi havia la flor i nata de la cuina i una delegació osonenca. Agraïments, records i raspallades, però cap esment a qui fou, a la dècada dels 90, l’home de la cuina d’aquest país, Llorenç Torrado, que vivia a Cantonigròs. Explorador culte, pensador agut, comunicador de mena, va estar al capdavant d’un grapat d’iniciatives, entre altres la del congrés que fou palanca de l’actual. L’oblit dolós és una actitud mesquina. (publicat al 9 Nou, 24/02/12)

5 comentarios:

starbase dijo...

Desde la trinxera em pregunto per quina pot ser la raó per a que l'oblit sigui dolós -jo em pensava que havia estat un tema de la típica desmemòria que tots -jo també- sovint practiquem més per manca de capacitat que per mala fe-.

Però ara m'has fet dubtar...

Cuina Cinc dijo...

Moltes gràcies, Pep,
No hem d'oblidar i gràcies per l'article!
Molta, molta gent treballa a les trinxeres! Sense elles no es podrien aconseguir les fites,
A Cal Ignasi conservant part del seus llibres.
Salutacions,

Cuina Cinc dijo...

malgrat, malgrat tot,
Que en penses de la nominació de la Cuina Catalana com a patrimoni immaterial?
també hi ha interessos? és això? no voldria que fos així...!
gràcies,
salutacions

Pep Palau dijo...

Les raons de l'oblit les haurien d'explicar els que obliden i no crec que ho facin. Jo només puc explicar les del meu record. La nominació? En parlem fent un vinet quan vulguis. salut!

Cuina Cinc dijo...

D'acord,Pep
Llavors, que hi ha de veritat?
T'envio un mail?
Aprofito per donar-vos les gràcies.
He intentat enviar un missatge a Fòrum i em surt error?
Fa poquet que tinc blog.
Encara que des de el 16 anys és la meva il·lusió.
Gràcies,
PD: Vaig ser-hi al Fòrum de Vic!!ja fa molt temps!