31.10.13

Xocolaters osonencs captiven París

S’hi han trobat artistes de totes les disciplines i professionals de tots els àmbits: quan també triomfen lluny de casa, la gent de la terra els valora encara més. Abordo novament el tema, acabat de tornar de París, on dos joves pastissers osonencs s’han ficat a la butxaca, una vegada més, un públic embadalit per les seves habilitats amb la xocolata. Són Ramon Morató i Josep Maria Ribé, mestres de la Chocolate Academy (hereva l’antiga Aula Chocovic) que durant tres dies, en ocasió de la celebració del Salon du Chocolat, han dut Osona al cor del santuari de l’alta pastisseria que és París. És un orgull que gent tan bona en el seu ofici obtinguin reconeixement justament allà.

Morató va liderar, a finals dels anys noranta, un grup de joves pastissers catalans, entre ells Ribé, que representaven la part dolça d’aquell esclat de creativitat que venia de la cuina. De l’obrador estant, amb la xocolata per icona, van sacsejar un sector endormiscat, ensopit i arcaic, contribuint a situar Catalunya a la divisió d’honor de la gastronomia dolça.

De fet, la tradició ve de lluny. La fabricació de xocolata a Osona és centenària i un dels pastissers més innovadors del país, a la dècada dels setanta, avançat als temps de rauxa creativa que vindrien anys més tard, fou Quim Capdevila. La foto de tots tres junts a París que ha circulat per les xarxes socials durant aquests dies immortalitza el relleu generacional.

Publicat a El 9 nou

No hay comentarios: