13.11.15

Aliments poc viatjats

La presència de Carlo Petrini, aquest diumenge 15, és una de les més esperades al Fòrum Gastronòmic de Girona, dos dies després que pronunciï una conferència al Fòrum de Debats a Vic. El carismàtic líder de Slow Food ve a explicar la seva manera d’entendre el gran repte de la humanitat, l’alimentació.

Alimentar-se, afirma el pensador piemontès, és un acte polític. Una minoria al món, cultiven o crien aliments frescos; la resta per alimentar-nos, comprem, anem a mercat, a la botiga o al súper, i cuinem allò que hem comprat; o anem al restaurant perquè ens ho cuinin i serveixin. Amb el nostre gest quotidià triem, conscientment o induïts, un o altre producte i escollim, en el fons, una o altra manera de cultivar, criar, fabricar i distribuir els aliments que posem al cistell i al plat.

Podem comprar i empassar-nos, aclucant-nos d’ulls, aliments vinguts de l’altra punta del planeta, subjectes a especulació financera, fruit de pràctiques agrícoles contaminants o processats sense miraments, o podem triar aquells aliments, com deia Pla, “poc viatjats”, de temporada, propers i de confiança. Podem contribuir, com explica Petrini, dades en mà, a la biodiversitat del planeta, a salvar productes en perill d’extinció i a teixir una xarxa solidària de consumidors, pagesos i cuiners responsables. Consumint amb consciència, diu ell, esdevenim co-productors. Al Fòrum, botó per mostra, els d’Osona Cuina hi cuinaran porc del bo.

1 comentario:

Toni Carrasco dijo...

Inquiet per veure ja en directe avui a Vic a un dels gurús més importants d'avui en alimentació i respecte als productes autòctons. Tota una lliçó de senzillesa i proximitat que ens farà obrir els ulls de les coses que tenim tant a prop i tant poc que apreciem.