La presència de Carlo Petrini, aquest diumenge 15, és una de les més esperades al Fòrum Gastronòmic de Girona, dos dies després que pronunciï una conferència al Fòrum de Debats a Vic. El carismàtic líder de Slow Food ve a explicar la seva manera d’entendre el gran repte de la humanitat, l’alimentació.
Alimentar-se, afirma el pensador piemontès, és un acte polític. Una minoria al món, cultiven o crien aliments frescos; la resta per alimentar-nos, comprem, anem a mercat, a la botiga o al súper, i cuinem allò que hem comprat; o anem al restaurant perquè ens ho cuinin i serveixin. Amb el nostre gest quotidià triem, conscientment o induïts, un o altre producte i escollim, en el fons, una o altra manera de cultivar, criar, fabricar i distribuir els aliments que posem al cistell i al plat.
Podem comprar i empassar-nos, aclucant-nos d’ulls, aliments vinguts de l’altra punta del planeta, subjectes a especulació financera, fruit de pràctiques agrícoles contaminants o processats sense miraments, o podem triar aquells aliments, com deia Pla, “poc viatjats”, de temporada, propers i de confiança. Podem contribuir, com explica Petrini, dades en mà, a la biodiversitat del planeta, a salvar productes en perill d’extinció i a teixir una xarxa solidària de consumidors, pagesos i cuiners responsables. Consumint amb consciència, diu ell, esdevenim co-productors. Al Fòrum, botó per mostra, els d’Osona Cuina hi cuinaran porc del bo.
2 comentarios:
Inquiet per veure ja en directe avui a Vic a un dels gurús més importants d'avui en alimentació i respecte als productes autòctons. Tota una lliçó de senzillesa i proximitat que ens farà obrir els ulls de les coses que tenim tant a prop i tant poc que apreciem.
gha
Publicar un comentario