21.11.08

De valls i dones que trenquen motlles

Les fronteres són ratlles de vergonya que tracen els governants sobre els països per dividir territoris simètrics, persones iguals, llengües idèntiques, històries i cultura compartides. Facin la prova enfilant la Vall de Camprodon i baixant a Prats de Molló pel Coll d’Ares, o a La Presta des d’Espinavell, o zigzaguejant les fites fronteres pels senders que van trepitjar amb peus feixucs milers d’homes i dones que fugien fa setanta anys de la barbàrie franquista rumb a nous inferns. Hi trobaran persones que s’entenen en la llengua comuna i un paisatge natural i cultural que acosta a qui els Estats separa.
La cuina n’és, de tot plegat, expressió genuïna. És als fogons casolans i en cases de menjar del Pirineu on encara la hi trobem dignament conservada. Per mor que no es perdi, una colla de restaurants, decidits i convençuts, s’han associat amb el noble objectiu de “recuperar i preservar la gastronomia, els productes i les tradicions locals”. S’anomenen Cuines de la Vall de Camprodon. Primer va ser la trumfa nova, amb el fred vindrà la matança del porc i durant tot l’any –començant a la primavera- el trumfo ferm: el poltre que tanca el cercle i ajunta restauradors i criadors d’eugues. Cuines on sovint manen dones, com ara la Francina al Pont 9 de Camprodon o l’Eva a Can Jordi d’Espinavell, de qui n’he tastat recentment plats exquisits. Al grup n’hi ha fins a nou més que duen la batuta als fogons Té raó l’escriptor gastronòmic asturià José Manuel Vilabella: la revolució culinària pendent està en mans de les dones.

(publicat al 9 Nou, 21/11/09)

2 comentarios:

La cuina vermella dijo...

Prenem nota dels restaurants d'aquestes dones tan fermes!!! Pep et felicitem, ens agrada moltíssim com escrius!
Enhorabona.

Pep Palau dijo...

Valen molt la pena, ja m'ho direu.
Gràcies per les vostres paraules.