15.1.10

Temps de garoines

Avisen des de Palafrugell que acaba de començar la campanya gastronòmica de la garoinada que duen a terme una sèrie de restaurants des d’avui 15 de gener fins al 14 de març. Just ara que n’és època, quan el mar està baix, a les minves hivernals, -tot i que diversos observadors i coneixedors de la meteorologia i del mar ens han fet notar que aquest any la mar segueix alta. Serà el canvi climàtic?

Parlar de garoines a la cuina és gairebé una falta de respecte per a aquest acte litúrgic comunitari que és la garoinada. Abans, doncs, de cap recepta cuinada diguem que la manera més genuïna, tradicional i popular, a la costa catalana, era una menjada col•lectiva. A la Costa Brava, als mesos d’hivern, la garoinada és icona d’àpat a l’aire lliure, vora mar; a Palafrugell n’han fet motiu de campanya gastronòmica. L’àpat consisteix a obrir garoines i netejar-les amb aigua de mar i menjar-les de manera natural, acompanyades de llesques de pa del bo, botifarra negra i vi vermell.

Però, ull!, que aquesta manera tradicional de menjar-les va de mal borràs, limitada per la lògica de la veda i de la protecció de les espècies marines. L’Ajuntament de Palafrugell adverteix de les normes en vigor. A qui li agradin les garoines, però, que s’acosti als restaurants que en tenen i de confiança. Trobareu la informació a www.garoinada.cat

Dit això, una recepta fàcil de fer a casa

Ous remenats amb garoines

Un plat d’ous i oves

Per a 4 persones

6 ous de confiança
24 garoines
Mantega
Sal

Netegeu les garoines i reserveu-ne les oves.
Deixateu els ous. Barregeu-hi les oves de garoina.
Poseu un cassó d’aigua a bullir.
Aboqueu la barreja en un recipient que càpiga dins el cassó i coeu els ous al bany maria, sense parar de remenar.
Afegiu-hi una nou de mantega, saleu amb moderació.
Serviu els ous remenats, calents i cremosos.
Acompanyeu-los de pa de molla espessa, torrat, i d’un cava.

Proposo beure-hi el xampany –rosat?- que elabora Josep Trallero al Serrat de Montsoriu (Sant Feliu de Boixalleu, El Montseny, La Selva), de bombolla fina, llarg i generós.

1 comentario:

Jordi dijo...

Hola,

molt bon article, ja se'm fa la boca aigua. Referent a la garoina existeix també una ruta de la garoina que he trobat aquí:

http://femturisme.cat/ca/ruta/ruta-de-la-garoinada/

Endavant Palafrugell! XD