8.7.12

Tapes fines i cases de menjars al Born i al Raval

L’obertura d’espais de cuina autèntica enmig del parc temàtic en què s’ha convertit el centre de Barcelona, resulta reconfortant. Se n’acaben d’obrir dos, de signe ben divers, un al Born, l’altre al Raval, els barris històrics de la ciutat vella. He conegut de prop els dos barris, hi he viscut i treballat quan eren com eren, fa anys, amb tota la seva duresa i autenticitat alhora, abans de l’asèpsia a què es va sotmetre la ciutat. Desendreçats, insegurs i foscos, sense les places que els han esponjat i les noves artèries obertes que permeten ramblejar-hi de dins estant, però alhora més bulliciosos i vitals, habitables i humans.

Al Born ha obert el Ten’s que més que obrir s’ha transformat, ha fet un reestyling. Ocupa l’espai del primer Àbac, allà on Xavier Pellicer hi cuinava com els àngels. Al front de la cuina, Jordi Cruz que cada dia que passa es consolida més a l’elit de l’alta cuina. En ell ha dipositat la confiança José Maria González Simó, l’empresari hoteler que ha apostat en ferm pels xefs de renom als seus hotels (el Cram amb Carles Gaig, l’Àbac post-Pellicer amb Jordi Cruz i ara el Ten's al Park Hotel). El tronc de l’oferta són les tapes. Aptes per a tots els gustos, però amb el segell creatiu marca de la casa i amb preus que toquen de peus a terra. Notables les braves, excel•lents els calamars amb all i oli de citronella, botons per mostra de la cuina en petit format de Jordi Cruz al capdavall del carrer del Rec, allà on el Born s’obre a l’estació de França.

La nova proposta del Raval ocupa, si diferència hi ha, un graó per sobre pel que fa a tendències avançades de negoci de cuina. El Suculent està situat al rovell del Raval, davant mateix de l’estàtua de Botero plantada al bell mig de la Rambla. Al Suculent tot és singular. La direcció col•legiada, sumant l’enginy de Carles Abellán, la posada en escena d’Armando Anta i les joves mans culinàries d’Antonio Romero. Disseny i mobiliari acuradament calculats (Estudio 3 Patas i Amato Solé), aconsegueixen crear una atmosfera ambiental particularment confortable. L’oferta no és gens fàcil, no tant per la cuina en sí mateix com per l’amplitud horària i la disparitat de serveis que pretenen abastar. Esmorzars, tapes, menjar per emportar en format street food, vermuts, dinars, sopars, copes, l’arròs dels diumenges......Una oferta cosmopolita qui sap si massa ambiciosa per un Raval que transita encara entre el guetto urbà i el parc temàtic per a turistes despitats. Les propostes de la carta circulen per tots els territoris d’una imaginària casa de menjars del 2012, amb pans del forn Sant Josep i embotits de Cal Rovira de Sagàs, la casa mare de l’Oriol Rovira. Al Suculent, en definitiva, tot allò que surt de la cuina fa honor al nom del local, tant se val que sigui una Escalivada amb sardina, un Verat en escabetx, un Bacallà al pil-pil o una Rajada amb mantega de cítrics. Tot és deliciós. I si hi aneu en grup, podeu reservar un menú tancat en un espai tancat, i exclusiu i amagat, molt ravalesc.

Els barcelonins a qui fa mandra de baixar Diagonal avall tenen, doncs, dues excel•lents raons, amb nom propi, per fer-ho: el 10 al Born, el Suculent al Raval.

Ten's                                                                                        
Rec, 79                                                                                      
93 319 22 22 

Suculent
Rambla Raval, 45 (Barcelona) 
93 443 65 79                                                                                                                                         
                                                                                           

No hay comentarios: