4.5.09

Dues roses a mar obert

Quan un restaurant diu que elabora cuina marinera, ens l’imaginem a la costa, vora el mar, amb terrassa mirant a llevant, assolellat i pentinat per la brisa marina. Però si en volen un de veres, que albira l’horitzó en rodó com s’hi veu de mar endins, on corre tothora brisa i bufen, a cops, amb força tramuntanes i mestrals, i sent i rep efectes de llevantades sobtades, un que té per terra el mar de tan a tocar que el té, el trobaran a L’Escala i duu per nom Roser 2.

L’arrel del negoci és fonda. L’arbre el va plantar l’avi Sabadí, ha fet branques i ja el formen tres generacions. La branca més tradicional ha seguit al bell mig de l’Escala, a l’Hostal del Roser, on Rafel Sabadí va aprendre a cuinar de la seva mare i que li va permetre d’obrir el Roser 2, a primera línia de mar, al passeig escalenc. Són ara ja els seus fills, Jordi i Rafel, els que han agafat la batuta al restaurant, l’un a la cuina i l’altra a la sala i al celler. Tots dos mestres del seu ofici.

El Roser 2 és un dels restaurants històrics de Cuina de l’Empordanet –eixamplant el marc geogràfic establert per Pla, Alt Empordà endins. L’excel•lència del peix i dels fruits del mar marquen diferència. De tot sempre lo millor, quan n’és temporada i n’hi ha a la llotja de Roses. Aquesta és la recepta. Broden els plats de cullera, les sopes de peix, bullabesses o olles nostrades, i les calderetes de llagosta. Filen prim amb els plats de peix de tall modern i la claven amb els mar i muntanya tradicionals. Podeu maridar amb vins els plats del menú –en Rafel sommelier va guanyar un concurs de tast per parelles...- o anar per lliure perquè de vins per triar n’hi ha un gavadal. I, sobretot, amb un marc com el del Roser, invertiu temps en sobretaula, que és quan la mar, esverada o calma, és un sedant pels sentits.

(publicat a Oci i Gastronomia, maig'09)

No hay comentarios: