23.4.10

El plaer de la lectura

No m’entusiasma la idea de dedicar un dia l’any a bones causes. Si ho són de debò n’hauríem de fer causa diària, permanent, abocant-hi esforços perquè s’imposi. Vull dir amb això que si només les posem a l’agenda el dia que toca, pot ser que passada la data, bona nit i tapa’t!. No caldria esperar doncs l’arribada de Sant Jordi per comprar llibres; però benvingut sigui el dia del llibre si serveix per incentivar la seva compra i fomentar la lectura.
Tenir als dits un llibre és un plaer poc comparable a cap altre, un mosaic de plaers. El mirem, l’acaronem, el toquem, el fullegem, en fem un primer repàs, n’avaluem la qualitat d’impressió, triem el punt que hi posarem mentre l’anem llegint, i de vegades fins i tot el folrem perquè duri.
Si ens l’han regalat, li afegim el valor de l’enllaç afectiu. Si l’hem comprat, revivim el plaer que suposa aturar el rellotge a les llibreries. Com diu el poeta, la llibertat és una llibreria, espai de pau, de paraula alliberada de cadenes i odis. Com ho són les biblioteques, amb el seu silenci sagrat.
Finalment, la lectura. El moment triat. El lloc escollit. El temps buscat, perdut o aprofitat a l’atzar. Quan surt el sol, l’hora de la migdiada, nit enllà per agafar el son; el sofà, la terrassa assolellada i la beguda llarga, o un etern viatge fins a Barcelona en tren. Plaers que ens dóna el llibre. Immensos plaers.

1 comentario:

Montse dijo...

Me considero una gran lectora, siempre tengo un libro o revista culinaria, no puedo viajar sin que me acompañe, me cuesta entender a gente que con este pequeño placer no lean nunca, ..Pero bueno también lo entiendo, observan y escuchan. Si Sant Jordi no me gusta es porque parece ser que solo ese día existen los libros y no es verdad, cada día hay un libro para compartir.