26.4.10

Els 50 principals

La revista anglesa Restaurant ha fet pública la llista dels que considera els 50 millors restaurants del món. Ho fa seguint la votació de més de 800 entessos en la matèria (cuiners, periodistes, crítics,...)
René Redzepi, del restaurant Noma, de Copenhague, ha aconseguit el primer lloc, ocupat fins ara i en quatre ocasions per Ferran Adrià. El Bulli passa al segon lloc, El Celler de Can Roca puja al quart, mentre Mugaritz i Arzak ocupen el cinquè i novè respectivament. Dos restaurants catalans i dos de bascos, doncs, entre els 10 primers; cinc espanyols en total a la llista dels 50. Felicitats, sinceres, a tots ells. Reconeixements de sobres merescuts. Llarga vida i auguris de nous èxits.
Més enllá de les celebracions, algunes notes per la reflexió. La infinita mostra de generositat de què fa gala, novament, Adrià, alegrant-se del paper de lideratge dels cuiners espanyols de vanguarda i cedint el pas a Redzepi. El caràcter "injust" de la llista que subratlla Joan Roca, fidel al seu estil, humà, humil. Les metàfores futbolístiques que fan Arzak i Aduriz, comparant el lideratge adriàtic amb Guardiola i el Barça, amb un apunt filosòfic propi de Luis Andoni quan afirma que "guanyar és una circumstància", però que quan ets el millor ho segueixes sent encara que no guanyis. Finalment, les absències més descarades, a banda de les pròpies i més sentides, fan referència a la insignificant presència de francesos entre els 50, "..de totes passades injusta", afirma José Carlos Capel. Una manera poc grata de destacar l'hegemonia, aquesta particular versió culinària de la guerra del francès en ple segle XXI. Marcarà tendència l'ideari ecològic i poc globalitzador de Redzepi? Tot sigui per la bona cuina.

No hay comentarios: