12.5.10

La meva peixatera

El món és com un gran supermercat. Vas per la carretera, t’atures a reposar benzina i puges al cotxe amb una barra de pa calent. A la fleca venen coca- coles i altres llaunes. A la farmàcia perfums. A la polleria gra cuit. I a l’híper et vesteixen de cap a peus i, si bades, t’afaiten. No ve d’un pam. Entenc que aquest desori ja ens va bé, vivint com vivim, amb horaris poc saludables i tan belluguets com som. També comprenc que tothom es guanyi la vida com pugui i que el comerç no tingui fronteres. Una cosa no treu l’altra. Però a mi, si volen que els sigui franc, aquest sistema de comprar no m’acaba de fer el pes.
M’agrada molt més comprar allà on toca, perquè qui millor coneix el producte és qui n’ha fet, del seu comerç, ofici. O, millor encara, si podem a qui el produeix. Alguns restaurants, fidels a aquest principi, indiquen a la carta el nom dels seus proveïdors de matèries primeres. Ho fan, per citar-ne un parell, a Ca l’Ignasi, de Cantonigròs, i al Calitxó, de Molló, i és una tendència que s’escampa i progressa.
M’agrada comprar el pa –grenyal i flonjo- al forner que ho sent, la llonganissa –de Vic- a qui respecte la recepta original, la verdura –ecològica, si pot ser- als hortolans que menen la terra, el peix –de la Costa- a la peixatera que va a la llotja. I el cabells que me’ls talli la perruquera –o el barber, si voleu. La confiança no té preu i ve de gust.

Publicat a El 9 nou

2 comentarios:

fina dijo...

Hola Pep, et recomano el celler de l'Àspic de Falset... en la mateixa línea¡¡¡
salut,
ja he trobat la recepta del bacallà amb mel que varem parlar.... seguin els teus consells és dels monestirs:
Bacallà a la mel
Monestir de les Avellanes
Ingredients (1 comensal):
•150 gr. de bacallà
•100cl d'oli d' oliva 0.4º
•1 pell de taronja
•El suc d'una taronja
•100 gr. de mel
•1 ceba
•¼ part del pes de la ceba en sucre
Confitar l'oli amb la pell de taronja i el suc sense que l'oli arribi a l'ebullició durant 30 minuts.
Quan estigui confitat afegirem dos culleradetes de mel. Després afegirem el morro de bacallà dessalat amb la pell cap amunt.
Deixar l'oli confitat a una temperatura de 60º durant ¼ d' hora. Tot seguit tallem a juliana la ceba i la caramel·litzem amb sucre.
Finalment posar al plat el morro de bacallà amb la pell cap avall, posar la salsa i decorar amb la ceba caramel·litzada i la pell de taronja.

Pep Palau dijo...

Hola Fina,
conec el Celler de l'Aspic. El seu patró, Antoni Bru és un magnífic cuiner i un autèntic expert en vins.

Gràcies per la recepta.