15.2.09

Falten 8 dies. Un tema, múltiples dimensions: l’ecocuina

Han hagut de caducar certes modes insubstancials i sacsejar-nos una crisi econòmica d’abast inesperat per prendre consciència d’un fenomen que avançava als quatre racons del món. Se’l bateja amb diferents noms. No ens obsessionarem amb les etiquetes (mai ho hem fet), trieu, remeneu i poseu-hi la que més us plagui; com que és un fenomen polièdric permet nominacions diverses. Ens importa, ens interessa i atrau molt el fet. Que cuiners d’arreu del món prestin una atenció especial, inaudita o renovada, als agricultors, productors i artesans que basen el seu treball en la preservació d’aliments adscrits a un àmbit local, evitant la pèrdua irreparable d’espècies vegetals o animals, de pràctiques i sabers propis de la transmissió dels oficis del gust.
És per aquesta raó, i perquè la sensibilitat pel tema, del que notem una consciència creixent a la societat, està calant en el món de la cuina professional, que ens fem ressò mitjançant una àmplia gamma de propostes al programa d’activitats del cap de setmana, així com al programa del congrés. Al La iniciativa del Fòrum Gastronòmic d’incorporar-hi el món de la petita producció de qualitat és pionera, marca tendència i significa un compromís ineludible en aquest difícil 2009.
Diferents sessions, algunes amb l’inconfusible segell Slow Food i d’altres compartint-ne filosofia al cap de setmana: xocolates (Ribé) i malvasies (Bartra), presentació del convivium Empordà, el cuiner Enric Millà i ramaders de Tòrrec, el cuiner Jordi Ribas i l’arrossaire Albert Grassot, la presentació del projecte Dina’m, nascut a Girona i pioner a Catalunya, amb la creació d’una plataforma de menjadors escolars ecològics, liderat per Lola Puig (nominada cuinera de l’Any), i una àmplia presència de productors al Mercat de la Terra, al primer pis de la Fira del Fòrum. Durant el congrés professional, més. Sessions que tractaran de gastronomia sostenible o que emfatitzaran la relació íntima entre pagesos i cuiners: en el Diàleg del dilluns, Ferran Adrià, Pepe Esquinas, i Mariano Gómez, amb Toni Massanés; el dimarts Quique Dacosta i Josep Pàmies, i Joean M. Alija i Mariano Gómez; i al dimecres, sota la marca fòrumpa (vg “falten 10 dies” en aquest blog), David Nelson del Barcelona-Reyckiavik.
Aprofitaran, a més, el Fòrum, un grup de cuiners, associats al moviment Terra Madre, per celebrar una trobada.
Això només per anar fent boca...

No hay comentarios: