20.7.09

De porc i de senyor

Diuen que contra gustos no hi ha res escrit. Així, qui ha plantificat aquella nova escultura davant del Sucre la deu trobar d’una bellesa taumatúrgica i a mi m’esparvera quan la veig. Trobo que s’ha lluït. Em costa entendre l’origen de l’encàrrec, quina pelegrina idea li devia imbuir a l’artista perquè acabés engendrant aquella escena. Es tracta d’un senyor alt, ben plantat, mudat, abillat amb abric llarg, que duu un porquet als braços. Ves per on! Té un posat d’home ric, de burgès d’aquells d’abans, de senyor vaja, gronxant un porcell com si fos un infant abandonat, portant-lo a dida, a plaça a vendre o a l’escorxador, no ho sabem. En cap cas no és un pagès, ai ca!

Entesos, contra gustos no hi ha res escrit, però no és el mateix el jardí de casa que l’espai públic. Ho reconec, no m’entusiasma aquest tipus d’escultura pública. Tret d’algunes que sí ho són, de belles, i estan ubicades en indrets triats, s’integren al paisatge urbà i l’humanitzen, la resta em costen. Com ara aquesta, o la d’aquella pagesa amb cistell amb la que t’hi entrebanques arribant a la Plaça dels Porcs, que sembla obra del mateix ideòleg. Se m’acut, si se n’atipen, que les arrenquin i hi plantin un auró, posem per cas, que és un arbre de bellesa contrastada, humil i escàs, ombrívol a l’estiu i capaç de suportar l’hivern vigatà i unes quantes generacions de governants. I és que de porc i de senyor...

Publicat a El 9 nou Divendres 17 de juliol


6 comentarios:

deliciosa martha dijo...

Jajajajajajaja!!! Totalment d'acord Pep. A vegades em demano si a la carrera de Belles Arts hi ha l'assignatura d' "escultures de places i rotondes". Amb lo boniques que queden les oliveres i el romaní a les rotondes que atravesso a l'Alt Empordà, camí de Cadaqués. Una abrassada!

Pep Palau dijo...

Hi hauries de portar a passejar els senyors que s'han irritat per l'article i ara fan veure que defensen els pagesos. Una abraçada!

Esteve dijo...

contra gustos no hi ha res escrit...Es veritat, pèrò d'opinions també i crec que la teva s'ha fet des de el respecte, (almenys així ho he sabut interpretar) al contrari d'altres que ho fan amb resentiment.

Espero poder seguir lleguint els teus escrits, tot i que ja saps que no sempre compartim opinions però almenys les respectem.
Salut !

Pep Palau dijo...

Amb resentiment, mala traça i interessos ocults. Ja és el colmo que pretenguin alliçonar-nos els que tenen tant poc exemple per donar.
Gràcies, Esteve.
salut!

Aleix Cardona dijo...

Hola Pep!

Acabo de descobrir el teu blog i ha estat un plaer. Estic molt d'acord amb el teu escrit i, ja t'ho pots imaginar, encara aniria més enllà en les valoracions. Si el de la pagesa és com és, el del "senyor" porcater és increïble.
De fet, no és més que un retrat dels personatges que l'han encimbellat.
Salut!

Aleix Cardona

Pep Palau dijo...

Gràcies, Aleix.
Encara que sembli increïble, els que s'identifiquen amb el "senyor" de l'estàtua, tenen el cinisme de fer veure que defensen els pagesos. Ells que els han liquidat.

salut!